• Moj nalog
  • Omiljeni proizvodi
  • Prijavi se
  • Registruj se
  • sr
    • en
    • sr
  • Valuta:
  • sr
    • en
    • sr

Seoski lonac

Sastojci

500 g svinjskog ili telećeg mesa
1  veća glavica crnog luka
4 čena belog luka
100 g suve dimljene slanine
2 do 3 kašike brašna
po ukusu so, biber, suvi začin
1 do 2 šargarepe
1 koren paškanata
1 koren peršuna
250 ml kuvanog paradajza
1 puna kašika ljutog ajvara ili pire od paprike
1  puna kašika masti
1 l supe ili vode
500g belog krompira
2 lista lorbera
svež peršun

Količina:
za 6 osoba
Dužina kuvanja:
120 minuta

Priprema

U jednu činiju staviti očišćenu i iseckanu glavicu luka, šargarepu, koren paškanata i  koren peršuna.
Slaninu iseći na manje komadiće i ispržiti je. Prilikom prženja dodati kašiku masti i to  u šerpi u kojoj se nastavlja kuvanje. Kada slanina poprimi rumenu boju izvući je sa strane.

U veću činiju pomešati brašno, biber, suvi začin i u ovu smesu uvaljati komade mesa koje smo prethodno pripremili (oprali, očistili od viška masnoće i isekli na komade). Otresti višak brašna sa mesa i pržiti u istoj masnoći u kojoj je pržena i slanina. Pržiti na umerenoj temperaturi tek da blago porumeni.
U toku prženja mesa dodati prethodno naseckan luk, šargarepu, koren paškanata, koren peršuna i na kraju dodati i 4 čena belog luka. Ako je potrebno dodati malo vode ili supe.

Nakon 15 minuta laganog dinstanja,dodati ajvar, prethodno isprženu slaninu, lorber i naravno so i biber po potrebi. Preliti sa ostatkom supe i paradajz sokom.
Poklopljenu šerpu staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i ostaviti da se krčka oko sat vremena.

Dok se jelo krčka, očistiti i iseći krompir na veće kocke. U šerpu dodati isečen krompir i kuvati još oko 45 minuta tj. dok krompir ne omekša.
Povremeno promešati,  proveravati da li  jelo ima dovoljno tečnosti. Ako nema, slobodno dodati malo vode ili supe.

Jelo se poslužuje toplo. Ukoliko se kuvalo u zemljanoj posudi pravi užitak tek sledi.