• Moj nalog
  • Omiljeni proizvodi
  • Prijavi se
  • Registruj se
  • sr
    • en
    • sr
  • Valuta:
  • sr
    • en
    • sr

Sarmice od plavog patlidžana

Sastojci

2 osrednja plava patlidžana
začini: italijanski začin, so, biber, maslinovo ulje

Za fil:
400 g meso iz svežih kobasica ili mešano mleveno meso, vašem izboru
1 glavica crnog luka
3 do 4 čena belog luka
225 g šampinjona
po ukusu začni; so, biber, suvi začin ili začine koji vi koristite
500 ml kuvanog paradajz sosa
100 g mozzarella sira
peršun, majčina dušica
maslinovo ulje

Količina:
4 osobe
Dužina kuvanja:
90 minita

Priprema

Plavi patlidžan kad kupujete treba da bude lepe glatke površine bez ikakvih tačkica na njima i kupite veličinu iz kog možete da isečete 8 parčadi.
Oprati, odseći dršku i iseći na 8 delova oko 1cm debljine. Isečene parčiće posoliti i ostaviti bar pola sata da izađe gorčina.
Zatim, svako parče blago posoliti, pobiberiti, posuti mešvinom italijanskog začina i preliti sa malo maslinovg ulja, okrenuti i to isto uraditi i sa druge strane. Ostaviti da odstoji 15 minuta da se mirisi od začina sjedine.
Parčiće ispeći na roštilju ili grilu, ali samo dok blago ne omekšaju i ostaviti da se ohlade.
Izdinstati manju glavicu crnog luka, dodati 1 do 2 čena sitno iseckanog belog luka , naliti sa kuvanim paradajzom ili paradajzom iz konzerve i kuvati dok se malo ne zgusne. Pobiberiti,posoliti i dodati suv origano, bosiljak i vrlo malo šećera da ubije kiselost paradajz soka.
Sos ostaviti na stranu.

U veći tiganj sipati dve kašike maslinovog ulja, dodati sitno iseckan luk i pržiti dok luk ne omekša.
Očistiti šampinjone i iseckati ih na sitnije režnjeve, dodati uprženom luku i pržiti ih dok ne ispuste tečnost.
Za to vreme skinuti crevo sa kobasice i sitno iskidati komadiće mesa.
Beli luk očistiti i takođe sitno iseckati.
Kad su šampinjoni ispustili tečnost, dodajte meso i beli luk i pržite sve zajedno dok se meso ne uprži. Posoliti, pobiberiti dodati suvi začin i ko voli da je malo pikantno, dodati pola kašičice ljute tucane paprike a može i mlevena, promešati, dodati sitno iseckan peršun i ostaviti da se ohladi.
Uzeti posudu u kojoj može da se naslažu 16 sarmica. Sipati polovinu sosa na dno i kašikom rasporediti svuda po dnu.

Na tanjir staviti parče grilanog patlidžana, širi deo prema vama, staviti jednu dobro punu kašiku fila od mesa, preko staviti malo izrendanog mozzarella sira i zaviti u rolnicu. Staviti u pekač preko sosa. Tako isto uraditi i sa preostalim delovima patlidžana. Ako ostane malo fila od mesa, sipati okolo sarmica. Preliti kašikom ostatak sosa preko sarmica i posuti izrendanim sirom, pokriti sa alu folijom i peći u prethodno zagreanoj rerni na 175°C oko pola sata, otkriti i peći još desetak minuta, posuti sa još malo sira, vratiti nazad u rernu da se sir otopi.

Zapečeno jelo posuti iseckanim peršunom i poslužiti sa salatom po vašem izboru a uz to odlično ide i garlic bread.