• Moj nalog
  • Omiljeni proizvodi
  • Prijavi se
  • Registruj se
  • sr
    • en
    • sr
  • Valuta:
  • sr
    • en
    • sr

Čokoladni mus kolač sa jagodom

Sastojci

220 g oreo keksa
70 g putera
kašika-dve mleka, ukoliko je potrebno

600 ml mlečne slatke pavlake
300 g čokolade za kuvanje
1 kesica želatina

100 g čokolade za kuvanje
100 ml slatke pavlake
1 vanilin šećer
1/2 kg svežih jagoda

Količina:
za 10 osoba
Dužina kuvanja:
120 minuta

Priprema

Kada se keks samelje u blenderu dodati rastopljen puter. Potrebno je da dobijete sitno- mrvičastu smesu.
Ukoliko je dobro ustinjeno i zadržava čvrst oblik, mleko neće biti potrebno. Ukoliko je i dalje suva dodavati po kašiku mleka pa izmešati i videti da li je potrebno dodatna količina.
Smesu utisnuti u kalup prečnika 20cm ili vatrostalnu činiju. Zatim, poravnati površinu ali ne pritiskati.
Staviti u frižider dok se sprema ostalo.
Od 600 ml slatke pavlake odvojiti 400 ml i zagrejati do vrenja pa sklonite sa ringle.
Za to vreme želatin preliti sa 50 ml hladne vode (1/4 čaše od 200 ml) i ostavite da nabubri.
U skoro provrelu slatku pavlaku koja je sklonjena sa vatre dodati nabubreli želatin i mešati žicom kako bi se rastvorio, nakon čega se odmah ubacuje seckana čokolada i meša dok se ne rastopi.
Celu smesu ostaviti da se dobro ohladi uz povremeno mešanje.

Kada se ova smesa ohladi, tada preostalih 200 ml slatke pavlake umutite u čvrst sneg a zatim ubaciti i ohlađeni čokoladni fil i sve zajedno umutiti mikserom. Dobijeni fil je nešto ređi ali se kasnije stegne. Ovo posebno neće biti problem ako se kolač stavlja u vatrostalnu činiju jer neće ništa cureti.

Manji deo fila namazati na koricu od oreo keksa pa preko poređati jagode koje su prethodno oprane, očišćene od peteljki i osušene krpom. Preko jagoda namazati drugi deo fila i staviti u frižider na 2-3 sata da se stegne.

Dok se kolač hladi u frižideru uzeti 100 ml slatke pavlake, zagrejati do vrenja zajedno sa vanil šećerom pa skloniti sa vatre i ubaciti 100g seckane čokolade. Izmešati i prohladiti a zatim preliti preko ohlađenog kolača. Vratiti u frižider da se poslednji čokoladni sloj stegne.
Spremno je za posluženje!