• Moj nalog
  • Omiljeni proizvodi
  • Prijavi se
  • Registruj se
  • sr
    • en
    • sr
  • Valuta:
  • sr
    • en
    • sr

Butkica na krompiru

Sastojci

1 sveža svinjska butkica težine oko1,600 kg
parče celera
1 manja glavica crnog luka prepečenog na plotni
2-3 čena belog luka
3-4 lista lorbera
desetak zrna bibera
1 kašika soli
1 kg krompira
2 glavice crnog luka
2 šargarepe a mogu i šampinjone
2-3 sveže paprike
mleveni biber, vegeta, aleva paprika po ukusu

Količina:
za 4 osobe
Dužina kuvanja:
180 minuta

Priprema

Butkicu očistiti i oprati. Staviti je u neku veću posudu, i naliti vodom, taman, toliko da je prekrije. Dodati lorber, so, čenove belog luka-sa sve ljuskom, presečene po dužini, celer i crni luk prepečen kao za supu. Kuvati je, na slabijoj temperaturi, oko 2 sata.

Taman pred sam kraj njenog kuvanja, očistite i isecite povrće. Vodu u kojoj se kuvala nikako ne bacajte. Barem ne odmah. Butkicu i povrće staviti u neku đuvečaru. Kutlačom zahvatite vodu i masnoću, koja se nakupila po površini, pa nalijte u đuvečaru. I tako još jednom. Otprilike će biti dovoljne dve kutlače tečnosti. Znači, ovde nema dodatne masnoće, tako da je važno pokupiti je što više. A ko voli masnije, može dodati ulje ili mast. Jelo pokriti folijom, ili još je bolje ako posuda ima svoj poklopac. Staviti u rernu i peći na temperaturi 200-220 stepeni.

Nakon pola sata okrenuti butkicu i krompir, i peći dalje bez folije tj. poklopca. Prelivati 2-3 puta, tečnošću sa dna đuvečare.

Jelo je gotovo, kada je krompir pečen, a butkica ima reš pečenu kožicu. Ko voli rešije, može poslednjih 5 minuta da uključi infra grejač.