• Moj nalog
  • Omiljeni proizvodi
  • Prijavi se
  • Registruj se
  • sr
    • en
    • sr
  • Valuta:
  • sr
    • en
    • sr

Boza - dašak starog Beograda

Sastojci

5l vode
4 supene kašike kukuruznog brašna (pune)
1 supena kašika pšeničnog brašna (puna)
1/2 kockice manjeg svežeg kvasca ili 1kesica suvog
400 gr šećera

Količina:
Zavisno od upotrebe
Dužina kuvanja:
45 minuta

Priprema

U veći lonac ili šerpu (cca 7l) sipati 5l vode i staviti na šporet da prokuva.
U manjoj posudi razmutiti 4 pune (supene) kašike kukuruznog brašna i 1 punu pšeničnog brašna sa malo vode.
Dobijenu smesu ubaciti u kipuću vodu i mešati. Smanjiti temperaturu i kuvati na laganoj vatri oko 30 minuta. Nije obavezno stalno mešati već povremeno.
Nakon 30 minuta, kada je napitak skuvan, ostaviti da se ohladi i dodati nadošli kvasac razmućen u malo mlake vode sa malo sećera. Ostaviti da odstoji 24h. Posle toga procediti.
U šerpi blago karamelizovati šećer, zaliti sa 1/2 l vode i pustiti da prokuva. Zatim prohladiti i dodati proceđenoj tečnosti. Dobro promešati i sipati u flaše. Čuvati u frižideru!