• My account
  • My Favorite products
  • Signup
  • Register
  • en
    • en
    • sr
  • Valuta:
  • en
    • en
    • sr

Torta Monte

Sastojci

kora:
150 g lešnika
6 belanceta
6 supenih kašika šećera
6 supenih kašika brašna

fil:
6 žumanaca
100g šećera
2 pudinga od vanile
2 supene kašike brašna 1 vanil šećer
250 putera (margarina)
100g šećera u prahu

i dodatno:
Oko 200g nutelle
Oko 100g petitebeure keksa
100g čokolade za kuvanje
1 šlag

Količina:
8 osoba
Dužina kuvanja:
90 minuta

Priprema

Lešnike prepecite u rerni da blago porumene, ohladite ih pa ih kroz ruke trljajte da im otpadne korica. Zatim staviti u čoper i ustniti na krupnije komade.
Kora:
Belanca dobro umutiti kako bi se dobio čvrst sneg. Zatim, dodati šećer i na kraju lagano dodavati brašno i umutiti sa najmanjom brzinom miksera.
Kalup za tortu bi trebalo da je prečnika 26 cm. Premazati stranice puterom i posuti brašnom dok na samo dno postaviti papir za pečenje.
Po dnu na papir rasporedite usitnjene Lešnike i zatim preko njih lagano sipati sneg od belanaca.
Koru pecite oko 10 minuta na 180 °c. dok ne dobije rumenu boju a zatim je ohladite.
Ohlađenu koru prevrnite kako bi lešnici bili na vrhu. Lagano dignite masni papir i vratite obruč za tortu.

Fil:
Umutiti 80g mleka sa vanil šećerom.
Zatim, dobro umutiti žumanca sa šećerom pa dodati 2 vanil pudinga, 2 kašike brašna i dva 20g mleka. Umešanu smesu staviti u vrelo mleko, i mešati dok se ne dobije kompaktna masa koja potseća na puding.
Dok se fil hladi poželjno je povremeno promešati kako se ne bi stvorila korica.
Puter dobro umutiti sa šećerom u prahu pa ga staviti u ohlađen fil.
Čokoladu otopiti na pari i ostaviti da se prohladi. Zatim, u polovinu fila staviti čokoladu a drugu polovinu ostaviti bez.
Nutelu blago zagrejati kako bi se lakše mazala pa pažljivo namažite preko lešnika.
Samleti keks i posuti po nuteli.
Keksa potrošite koliko vam treba da prekrijete celu površinu.
Preko keksa staviti žut fil, zatim čokoladni i sa sve kalupom ostaviti u frižiderom da se dobro ohladi.

Nakon nekoliko sati, kada se torta ohladila pažljivo podignite obruč i namažite šlagom.