• My account
  • My Favorite products
  • Signup
  • Register
  • en
    • en
    • sr
  • Valuta:
  • en
    • en
    • sr

Sočni pileći bataci sa povrćem

Sastojci

6 pilećih bataka
So, biber, mlevena crvena paprika

Povrće:
4 mlada luka
1 zelena paprika
250 g šampinjona
1 tikvica
2 češnja belog luka
30 g svežeg đumbira
150 ml vode ili pileće supe
50 ml belog vina
2 kašičice soja sosa
1 kašika brašna
2 grančice svežeg ruzmarina
par listića svežeg bosiljka

Količina:
za 4 osobe
Dužina kuvanja:
60 minuta

Priprema

Pileće batake operite i osušite papirnatim ubrusom. Svaki batak malo nožem zarežite kod zgloba sve do kosti kako bi se meso bolje ispeklo
U meso dobro utrrljajte so, biber i mlevenu papriku. Zatim ih blago propržiti na ulju kako bi dobili lepu boju i  hrskavu koricu.
Nakon ovoga ih prebacite u posudu, prelijte sa ostatkom ulja na kojem ste ih pružili i stavite u prethodno zagrejanu rernu. Batake pecite oko 45 minuta sa dodavanjem jako male količine vode.

U međuvremenu, operite i očistite svo povrće, a đumbir i beli luk sitno naseckajte. Mladi luk naseckajte na kolutiće (samo beli i svetlozeleni deo), a papriku na kockice. Šampinjone narežite na četvrtine, a tikvicu prepolovite po dužini i narežite na nešto deblje ploške.

U istom tiganju na kom se pržilo meso, zagrejte malo ulja pa kratko popržite mladi luk. Dodajte mu papriku, posolite pa dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte đumbir i beli luk. Nakon pet minuta ubacite tikvice, šampinjone, stavite malo vegete i bibera pa sve dobro udinstajte na umerenoj temperaturi.
  Zalijte vodom i vinom, dodajte soja sos, pojačajte vatru i pustite da proključa.
Zatim dodajte brašno razmućeno u malo vode, promešajte i smanjite vatru.
Kuvajte dok alkohol ne ispari pa dodajte sitno naseckane sveže začine, chilli i ljutu papričicu. Sve to kuvajte još kratko da se svi ukusi sjedine.